Actueel

Feestelijke opening Repair Café
Zaterdag 26 mei is het Repair Café in Baarlo tijdens een gezellige morgen in de Engelbewaarder feestelijk geopend.
Wethouder Wim Hermans heeft onder grote belangstelling de openingshandeling  verricht.
Het publiek kon die morgen ook terecht in de Engelbewaarder voor een lekker kopje koffie met gebak, en een rondleiding door het gebouw.
De dagopvang had gezorgd voor een kleine tentoonstelling van schilderijtjes door hen zelf gemaakt .
De historische vereniging De Borcht was aanwezig met een fotopresentatie op onze rolkrant.
Ook waren er mensen van het dorpsinformatiepunt en de Rabobank aanwezig  voor informatie.

Drie jaar MFC De Engelbewaarder.
“Huiskamer van het dorp”.
Geschreven door de heer Jac  Buchholz.
Ontmoeten, verbinden en informeren, die drie begrippen staan centraal bij MFC De Engelbewaarder in Baarlo. Het multifunctioneel centrum is ondergebracht in de voormalige kleuterschool met dezelfde naam. In april bestaat De Engelbewaarder drie jaar.

Een groepje gasten zit bij elkaar rondom een grote tafel, klaar om te beginnen met een activiteit. Maar het is niet alleen de activiteit waarvoor ze regelmatig De Engelbewaarder bezoeken. Het is ook de gezelligheid, de aanspraak. “Thuis zit ik ook maar wat.” De Engelbewaarder heeft als welzijnsinstelling op die manier de dagvoorziening, die eerder onder ‘zorg’ viel, overgenomen. Het MFC is echter veel meer dan dagvoorziening, vertelt Susan Janssen, een van de ongeveer 50 vrijwilligers. “Hier is ook de openbare bibliotheek Maas en Peel gevestigd. Daar kunnen mensen niet alleen terecht voor boeken, maar bijvoorbeeld ook voor lezingen en het taalcafé. Daarnaast is er een dorpsinformatiepunt waar bewoners uit Baarlo zich elke dinsdagmorgen met uiteenlopende vragen kunnen melden.”
Verder maakt de historische werkgroep gebruik van De Engelbewaarder. Die komt iedere zaterdagmorgen bijeen, organiseert lezingen en heeft bovendien twee vitrines ingericht met historische stukken uit Baarlo. En zo zijn er meer gebruikers en worden er allerlei bijeenkomsten georganiseerd, merkt Susan Janssen op. “Ze zijn er nu toevallig net even niet, maar er zijn bijna altijd biljarters. Ook organiseren we twee keer per maand activiteiten als muziekmiddagen, handwerken, een demo hout snijden, de nieuwjaarsbijeenkomst, line dansen en noem maar op. Mensen lopen hier ook gewoon binnen voor een gesprek en een kopje koffie of om de krant te lezen. Een eigen activiteit organiseren is eveneens mogelijk. Iedereen is welkom; De Engelbewaarder is als een soort huiskamer van de Baarlose gemeenschap.”
MFC De Engelbewaarder is ondergebracht in de voormalige kleuterschool met dezelfde naam, ook wel bekend als ‘de ronde school’. Die stond al enige jaren leeg en werd vanaf eind 2013 afgestemd op haar nieuwe functie. Het interieur werd opgeknapt en aangepast en aan het gebouw werd een deel nieuwbouw toegevoegd. In april is het drie jaar geleden dat het MFC werd geopend. Susan Janssen: “In de afgelopen jaren hebben veel mensen de weg naar De Engelbewaarder weten te vinden. Maar we hebben het idee dat het nog beter kan, dat er nog een groep met wat drempelvrees is. Bewoners die niet precies weten waarvoor ze hier zoal terecht kunnen – die zich hier binnen de kortste keren thuis zullen voelen. Die doelgroep willen we ook graag bereiken.”
Nog meer mensen naar De Engelbewaarder trekken staat dus momenteel hoog op de agenda van de stichting die het MFC runt. Die stichting verzorgt het onderhoud, verhuur en beheer; voor de uitvoering zijn diverse, uit vrijwilligers bestaande werkgroepen opgericht. Zijn die er wel genoeg, vrijwilligers? “Ja, maar we kunnen altijd nieuwe vrijwilligers gebruiken. Zoals gezegd, we willen dat De Engelbewaarder voor iedereen in Baarlo een begrip wordt, een plek waar mensen graag naar toe komen. Als bezoeker, maar het mag uiteraard ook als vrijwilliger”, besluit ze met een lach.

Bijzonder jubileum bibliotheek.
Op 14 november 2018 gaan we vieren dat de bibliotheek in de gemeente Peel en Maas honderdvijftig jaar bestaat.
Het College van Burgemeester en Wethouders van de toenmalige gemeente Maasbree, benoemde op 14 november 1868, de heer Jan Joseph Snijders tot beheerder van de gemeentelijke leesbibliotheek in Baarlo. Wellicht dat de bibliotheek toen al bestond, maar dat is niet zeker. Wel is duidelijk dat de bibliotheek in Baarlo, na die van Maastricht, de oudste openbare bibliotheek van Limburg is. Ook is het heel bijzonder dat de bibliotheek een gemeentelijke dienst was en niet, zoals de latere bibliotheken, een zaak van de parochies was.
De jubileumbijeenkomst zal worden gehouden in het Huis van de Gemeente in Panningen op 14 november 2018. Daarnaast zullen er ook in De Engelbewaarder in Baarlo diverse activiteiten in het kader van dit jubileum worden georganiseerd.
Via de Nieuwsbrief en website houden wij U op de hoogte van de verschillende activiteiten.

Activiteiten 1e kwartaal 2018
Activiteiten 4e kwartaal 2017
Activiteiten 3e kwartaal 2017
Activiteiten 2e kwartaal 2017
Activiteiten 1e kwartaal 2017
Jaaroverzicht 2016 
Wensbus Baarlo Maasbree

 

 

 

 

 

 

 

 

sponsoren